Олексій Дорошенко: Продуктові шоп-тури в Україні

Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Хочеться заробляти, як європейці, а витрачати, як українці… Іноді така можливість існує навіть у середині країни. Різниця у вартості м’яса дає можливість зекономити до 20% на покупках у найдешевших регіонах нашої країни. Тому якщо подорожуєте Україною, то завжди можна заглянути до магазинів та ринків. Приємного мало, але корисно…


ТОП-5 регіонів із найдорожчим м’ясним кошиком виглядає таким чином: перше місце за столицею – 600 грн, друге за Київщиною – 572 грн, третє за Одещиною – 566 грн, четверте за Сумщиною – 558 грн, замикає п’ятірку Закарпаття з 555 грн. До м’ясного кошика ввійшло по кілограму всіх видів м’яса та ковбасних виробів, які підлягають держмоніторингу, тобто 5 кг м’яса та 1 кг ковбаси: яловичина, свинина, сало, куряча тушка і філе, варена ковбаса.


А ТОП- п’ятірка регіонів із найнижчою вартістю м’ясного кошика складається переважно з регіонів Західної України. Найдешевшим регіоном для любителів м’яса виявилась Тернопільська область. 6 кг м’яса та м’ясопродуктів тут обійдуться в 497 грн. До п’ятірки також входять Рівненщина з 514 грн, Буковина із 516 грн, Івано-Франківщина з 519 грн та Житомирщина з 520 грн.


Якщо порівняти найдорожчий м’ясний кошик Києва в 600 грн і найдешевший на Тернопільщині – 497 грн, то різниця складає більше 100 грн, або 21%. Однак середня зарплата в Києві в березні становила 13388 грн, а на Тернопільщині – 6394 грн. Таким чином, за рівнем купівельної спроможності житель столиці все одно на 73% випереджає жителя Тернополя. Розрахунки зроблені експертами Асоціації постачальників торговельних мереж на підставі даних офіційної статистики за квітень 2018 року.


По кожному виду продукції ситуація виглядає так:


Яловичина. Середня по країні ціна – 125 грн за кілограм. Найдорожчі регіони – це Київська область – 138 грн, Закарпаття та Київ – по 135 грн, Одеська та Чернівецька області – по 132 грн. Найдешевшу яловичину купують донеччани – за 101 грн, полтавчани – за 114 грн, чернігівчани – за 115, тернопільчани – за 119 грн та волиняни – за 121 грн.


Свинина. Середня ціна в Україні – 116 грн за кілограм. П’ятірка найдорожчих регіонів складається з Києва та Одеської області, де вона коштує 126 грн, Закарпатської – із 124 грн, Харківської та Миколаївської областей – із 123грн. П’ять найдешевших регіонів – це Донеччина зі 101 грн, Тернопільщина – із 107 грн, Буковина – зі 110 грн, Івано-Франківщина та Житомирщина – зі 111 грн.


Сало. Середньостатистична ціна в Україні – 70 грн за кілограм. Найдорожче сало, як і раніше, у Києві – по 104 грн. Далі йдуть Львівська область – із 90 грн, Київська – із 79 грн, Дніпропетровська – із 78 грн та Харківська – із 76 грн. Зекономити можна в Тернопільській області, де воно коштує лише 48 грн, у Волинській – 49 грн, Рівненській – 50 грн, Житомирській – 54 грн та Івано-Франківській – 57 грн.


Філе курки. Середня вартість в Україні – 92 грн за кілограм. Найдорожче воно в Кіровоградській, Сумській і Вінницькій областях – по 95 грн, Донецькій – 94 грн та Херсонській – 93 грн. Найменше за нього сплачують на Дніпропетровщині, Рівненщині та Чернігівщині – 88 грн, Івано-Франківщині та Черкащині – 89 грн.


Тушка куряча. Середня ціна, за державною статистикою, – 55,2 грн за кілограм. Різниця в ТОП-5 найдорожчих регіонів визначається копійками. Найбільше сплачують в Херсонській області – 57,3 грн. Далі Донецька область – із 57,1 грн, Одеська – із 56,9 грн, Чернігівська – 56,8 грн та Луганська – 56,6 грн. Така ж кучність і в найдешевших регіонах: Львівська область – 52,4 грн, Дніпропетровська – 52,5 грн, Черкаська – 52,8 грн, Івано-Франківська – 53,2 грн та Рівненська – 53,8 грн.


Ковбаса варена 1 ґатунку. Середня вартість за підрахунками Держстату – 86 грн за кілограм. Найбільш дорога ковбаса в Запорізькій області – 97 грн. Наступні місця розподілились так: Донецька – 95 грн, Полтавська – 93 грн, Сумська та Київська області – по 92 грн. Найбільш доступна вона в Кіровоградській області – 64 грн. Далі йдуть Миколаївщина – 77 грн, Тернопільщина – 78 грн, Івано-Франківщина та Херсонщина – по 80 грн.


Джерело: Олексій Дорошенко



#заробітнаплата, #Київ, #мяснийкошик, #подорожчанняцін, #продуктихарчування
Анна Захарова
Інформаційний Акцент https://www.infa.ua/oleksij-doroshenko-produktovi-shop-tury-v-ukraini/

Коментарі